Organiseren
Terug

Mogelijkheden / Organiseren

Organiseren

Wanneer een geliefde komt te overlijden moet er veel worden geregeld. De organisatie bestaat uit meerdere onderwerpen die allemaal aandacht verdienen. Ook moeten er veel moeilijke keuzes gemaakt worden. Voordat we met jullie de hele uitvaart gaan bespreken, is het daarom verstandig om alvast na te denken over de wensen van de overledene. Bovendien krijgt u zo de kans om al enige voorbereidingen te treffen. Dat maakt het organiseren makkelijker. 

Waar u aan moet denken

Op deze pagina vindt u een check list met de meest voorkomende keuzes die rond een uitvaart gemaakt moeten worden. 

Begrafenis of crematie?

De overledene had waarschijnlijk een voorkeur voor begraven of cremeren. In bijna alle gevallen wordt aan die wens voldaan. Daarnaast is het slim om te bedenken waar de begrafenis of crematie plaats gaat vinden. En wat moet er met het as gebeuren? Het is goed om hier van tevoren al over na te denken, zodat een mogelijke datum, locatie, etc. op tijd geboekt kunnen worden.


Bloemen

Bloemen symboliseren allerlei verschillende emoties. Bij een uitvaart vindt men daarom vaak verschillende boeketten. U kunt er natuurlijk voor kiezen om geen bloemen te nemen, of juist hele specifieke. Het is belangrijk om hier tenminste even kort over na te denken. 


Kist, mand, baar, een laatste huis

Komt de overledene in een grafkist of een grafmand? Hoe wordt hij vervoerd? Wordt de kist gedragen of voortgeduwd? Dit zijn belangrijke beslissingen die horen bij een uitvaart dat tegelijkertijd een waardig afscheid moet zijn voor zowel de overledene, als voor de nabestaanden.


Kleding, make up en haardracht

De overledene ligt enkele dagen voor de ceremonie opgebaard, dit is vaak de laatste mogelijkheid om hem of haar te zien. Hoe moet hij/zij er dan uitzien? Vaak kiezen mensen voor een nette look of bijvoorbeeld de favoriete outfit van de persoon. Het is ook mogelijk om de kist gesloten te houden.


Laatste verzorging met of zonder familie?

De laatste verzorging wordt ook wel het afleggen genoemd. Het gaat dan om het wassen van het lichaam en het aantrekken van de laatste outfit. Dit mag in principe door iedereen gedaan worden, hoewel dit in de praktijk toch vooral door de uitvaartondernemer wordt gedaan. U heeft dus de keuze om dit door de familie te laten doen, (of in het bijzijn van de familie) of te laten doen.


Rouwbezoeken en tijdstippen

Rouwbezoeken worden ook wel condoleancebezoeken genoemd, het geeft nabestaanden een kans om de directe familie te condoleren en om afscheid te nemen van de overleden. Dit is op verschillende manieren in te richten. Zo kunt u kiezen om de eerste paar dagen alleen voor de directe familie toegankelijk te houden, en pas later voor kennissen, vrienden, etc. Het is ook mogelijk om direct iedereen uit te nodigen, de keuze is geheel aan u. 

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om het lichaam bij de overledene thuis, in een uitvaartcentrum of ergens anders op te baren. Afhankelijk van de locatie moet u er rekening mee houden dat u niet altijd een grote groep mensen kunt ontvangen.


Rouwdrukwerk en de plaatsing van een rouwadvertentie

Wordt er een rouwkaart verstuurd? Zo ja, dan moet worden nagedacht over de tekst en het gebruik van een foto. Hetzelfde geldt voor een rouwadvertentie.


Waar wordt de dienst gehouden en welke invulling krijgt die?

Om een goede uitvaart te organiseren, moet de locatie van de dienst gekozen worden. Daarnaast moet worden bepaald hoe de dienst eruit komt te zien. Wie wil er wat zeggen? Welke muziek wordt er gespeeld, etc. Ook de weg daar naartoe is belangrijk. Welk soort rouwwagen wordt er gebruikt en hoeveel volgauto’s zijn er? De specifieke invulling van de dienst komt met belangrijke keuzes om te maken. 


Zijn er wensen voor de catering?

Na een emotionele dienst is het gebruikelijk dat mensen nog een kopje thee of koffie met elkaar kunnen drinken. Daar wordt dan meestal een plakje cake bij geserveerd. U kunt echter ook kiezen voor broodjes, soep, of een andere invulling. 


Bijzonder ritueel of andere ideeën

Het rouwproces is voor iedereen een hele persoonlijke aangelegenheid. Rouw en verdriet raakt ook niet iedereen op dezelfde manier. U heeft daarom veel vrijheid bij het invullen van de ceremonie en bent zeker niet verplicht om op de gebaande paden te blijven. 


Organiseren van een uitvaart

Zoals u kunt zien, moet er veel geregeld worden met betrekking tot de organisatie van een uitvaart. Met deze lijst heeft u een handige checklist, waarmee u alvast een aantal beslissingen kunt maken. Daardoor wordt u tijdens ons gesprek niet overal voor het eerst mee geconfronteerd. Op die manier bent u emotioneel beter voorbereid, omdat u uzelf al heeft kunnen instellen op een moeilijk gesprek. Uiteraard krijgt u van ons alle steun die u nodig heeft.

De volgende stap is het opbaren.